Right to Repair

Mis asi on Euroopa direktiiv Right to Repair?

Oleme eurooplastena harjunud, et omame õigust langetada valikuid. Peaaegu kõige osas – toidu, elukoha, töökoha ja sõprade osas. Samuti võime valida, kui palju ja millele me kulutame, kui läbimõeldult teeme ostuotsuseid ja mida üldse tarbime. Nagu öeldakse – valida ei saa õues valitsevat ilma ega lähisugulasi, nendega tuleb osata leppida.

Peagi lisandub meile veel üks õigus – õigus parandada ja taaskasutada.

Peamiselt põllutöömasinate tootjana tuntud John Deere kutsus aastate eest üles tootjaid mitte lukustama ja paroolidega kaitsma elektroonikaseadmeid, et võimaldada tarbijal väiksemaid vigu ja seadistusi ise parandada ning paluda abi remonditöökojast, mis ei ole antud kaubamärgi ainuesindajaks turul. Sellest sai laiemalt levinud trend ka teiste tootjate seas 2010. aastatel ning on vaikselt kuid kindlameelselt jõudu kogudes jõudnud nüüd ka Euroopasse. Hiljuti kiitis Euroopa Komisjon heaks ettepaneku luua direktiiv, mis hakkab reguleerima tarbijate õigust nõuda toodete parandamist nii garantii kehtivuse ajal kui ka selle lõppedes.

Direktiivi põhieesmärk on ülemaailmse ületootmise ja -tarbimise vähendamine, tarbijate harimine ning jätkusuutliku mõttelaadi edendamine. Näiteks ei ole vaja telefoni ekraani purunemisel või aku vananemisel välja vahetada kogu seadet, vaid piisaks rikkis jupi vahetamisest, et seade täidaks oma otstarvet edasi. Samal põhimõttel saavad olema toodetud teised tehnikaseadmed, kodumasinad, sõiduvahendid jne.

See tähendab, et regulatsioon seab nõudmised nii toodete disainile kui varuosade kättesaadavusele ning garantiiaja jooksul peab võimaldama tarbijal valida esimese võimalusena toote parandamise, mitte pakkuma automaatset toote asendamist. Loomulikult ei ole see alati võimalik ega ka mõistlik, kui toote kahjustused on liiga suured ja seade vajab siiski välja vahetamist.

Et tarbijal oleks juba enne ostu sooritamist lihtsam jätkusuutlikku otsust langetada, saavad tooted olema varustatud numbritega, mis näitavad antud toote kestuse ja parandatavuse reitingut.

Juba täna kehtivale 2-aastasele garantiinõudele lisanduvad järgmised reeglid ja tööriistad:

  • Tarbijal peaks säilima ligipääs ka toote kasutamise ajal genereeritud andmetele, et neid vajadusel edastada kolmandatele isikutele ehk sõltumatutele remonditöökodadele.
  • Tarbijal on õigus nõuda selliste toodete parandamist, mis on EL-i õiguse kohaselt parandatavad.
  • Tootjal on kohustus tarbijaid teavitada toodetest, mida nad saavad ise parandada.
  • Luuakse veebipõhine remondiplatvorm, mis ühendab tarbijad piirkonnas tegutsevate remonditöökodade ja parandatud seadmeid müüvate poodidega.
  • Tarbijal on õigus küsida remonditöökojalt Euroopa remondi teabe vormi, mis teeb lihtsamaks hinnapakkumiste võrdlemise.
  • Töötatakse välja Euroopa remonditeenuste kvaliteedistandard, mis aitab tarbijatel eristada kõrge kvaliteediga teenust pakkuvaid remonditöökodasid.

Tegu on esialgse ettepanekuga, mis sai heakskiidu Euroopa Komisjonilt, kuid vajab veel täiendamist, kuna lahtine on näiteks garantiiaja siseste remonditööde lubamine ja reguleerimine ning üleeuroopalise standardi kehtestamine. Ühe või mõne riigi piires direktiivi kehtestamine ei tooks loodetud tulemust.

Üksikasjalikku 22.03.2023 Euroopa Komisjoni poolt heaks kiidetud „Right to repair“ direktiivi ettepanekuga saad tutvuda siin.

Alates 1. jaanuarist 2021 on Prantsusmaa esimene riik Euroopas, kus kehtestati parandatavuse indeks viiele elektroonikaseadmete kategooriale – nutitelefonid, sülearvutid, telerid, pesumasinad ja mururobotid. Indeks hindab viit kriteeriumi:

  • Dokumentatsioon
  • Ligipääsetavus/toote osade lahti võetavus
  • Varuosade kättesaadavus
  • Varuosade hind
  • Tootespetsiifilised aspektid

Kokkuvõtteks, meie Werkados toetame täielikult eelseisvat direktiivi – see on hea näide sellest, et vajalikud muutused peavad olema algatatud suunal ülevalt allapoole. Oleme juba aastaid sarnasel põhimõttel töötanud, eelistades enda tootevalikus just parandatavaid tööriistu ning pakkudes neile ka varuosi ja järelteenindust.

Illustreerivaks näiteks võime tuua laserloodid, mida kasutatakse ehitusplatsil sageli väga keerulistes tingimustes. Isegi parimad professionaalsed laserid võivad pärast kukkumist remonti vajada. Hoiame laos varuosasid, oleme investeerinud spetsiaalsesse hoolduseks vajalikku varustusse ja tehnikusse, et pikendada laserite kasutusiga.

Aga ennekõike pöörame tähelepanu toodete kvaliteedile, et need kestaksid ega vajaks parandamist nii pea.

Seotud uudised

Baltimaade suurim kvaliteetsete käsitööriistade hulgimüüja Toolmarketing saab nimeks Werkado

15.02.2023

Kaida

Loe edasi
Werkado ja Mechanix Wear alustasid koostööd Benediktas Vanagase meeskonnaga

16.12.2022

Kaida

Loe edasi
Kvaliteet=kokkuhoid isikukaitsevahendute puhul. Kuidas nii?

Kaida

Loe edasi
Valmistume talveks valides hooajaks sobivad töökindad

10.10.2023

Kaida

Loe edasi